tiistaina, tammikuuta 07, 2014

Rahaton mies on huoleton mies


Rahaton mies on huoleton mies. Näin on tapana sanoa. Sanonta on konkretisoitunut kohdallani. Olen aikaisemmin luullut, että se tarkoittaa kaikkia rahattomia. Väärin – jos sinulla on joskus ollut rahaa ja sinä menetät ne niin sinulle saattaa tulla huoli siitä. Rahattomana voi siis olla huolta.
Tulimme sunnuntaina Aurinkomatkojen ja Finnairin yhteistyöllä tänne Eilatiin. Matka meni hyvin – ainoastaan minun Samsonite oli matkalaukkukäsittelyssä saanut otsaansa ja laukku ”irvisti” hiukan. Ilmeisesti laukkuni ei meinaa kestää Pilttien ja Muumivaippojen olemassa oloa. Haluaisi päästä niistä eroon. Tein asianmukaiset ilmoitukset – ja sain dokumentit tapahtuneesta. Joten Suomen päässä voi katsoa josko laukulle tarvitsee jotain tuunausta tehdä. Kotikonstein sain jo kentällä laukun ”irvistyksen” kuntoon.
Lento tuli siis Ovdon kentälle – siitä oli reilu puolen tunnin ajomatka Eilatiin. Eilatissakin on kenttä – ihan keskustassa, mutta siihen ei tule kansainvälisiä lentoja (ainakaan isompia koneita). Hotellille päästyämme emme saaneet heti huoneita, joten päätimme lähteä kaupungille hakemaan ruokaa ja vaihtamaan paikallista valuuttaa. Jätimme laukut matkalaukuille varattuun huoneeseen.
Löysimme pikaruokaa, vaihdoimme vähän rahaa sekä kävimme hakemassa lähikaupasta aamupalaa varten syömiset. Tulimme takaisin hotellille ja asettauduimme huoneeseemme. Huone oli siis parvekkeellinen yksiä – respassa ehdottivat, että voisimme vaihtaa kaksioon, joka on ilman parveketta. Harkitsemme asiaa. Illat vaikuttaa aika viileiltä – joten  parvekkeesta ei välttämättä saa tehoja irti.
Vaimoni haki ensimmäisen satsin laukkusäilytyksestä – ja minä kävin hakemassa loput. Kaksi isoa matkalaukkua sekä yksi käsimatkatavara. Niin ja kainalossa vielä parin litran vesipullo – jota luulin vaimoni ostamaksi, koska se oli hänen laukkunsa vieressä. Huoneessa kävi ilmi, että hänen ostama pullo oli jo meidän jääkaapissa.  Illalla ei tarvinnut odotella unta – en ollut edellisenä yönä nukkunut juuri ollenkaan – joten olin todella väsynyt.
Aamulla söimme aamupalan ja ihastelimme sitä miten mahtava päivä oli tulossa. Aurinkoa ja lämpöä tiedossa. Pikkumatkalainen oli jo rattaissa valmiina lähdössä altaille, kun minä vielä menin vaatekaapille farkuilleni siirtämään kortti/rahapussini tallekelokeroon – MUTTA tasku oli tyhjä. Tai oli siellä auton avaimet. Katsoin taskut, takin taskut, matkalaukun, matkalaukut, huoneen kolkat, jääkaapin, mikron, patjan välit, peiton mutkat… rahapussia ei ollut. Siinä vaiheessa muistin, että illan hämärässä kun kannoin laukkuja huoneeseen niin ystävällinen tumma mies piti minulle kahta ovea auki. Ovet olivat pariovet, jotka menivät allasalueelle. Hän joutui kurottamaan toista ovea auki ylitseni – ja seisoi minusta katsottuna oikealla puolella. Sillä puolella – jolla rahapussini oli etutaskussa farkuissa.
Kävin selvittämässä asiaa hotellin vastaanotossa. Jäi hiukan välinpitämätön olo. Yksi turva mies kävi kyykistymässä matkalaukkusäilytyksen lattialla – ja vastaanotossa yksi henkilö otti vasemmalla kädellä tiedot ylös. Olin tulopäivänä niin väsynyt, joten en aluksi itse pitänyt mahdottomana ettenkö olisi voinut unohtaa rahapussia vaikka kauppaan. Kävin siellä varmistamassa asian – ja kiltti kaupanomistaja näytti minulle turvakameroiden tallenteet, joista näkyi selkeästi että poistuin kaupasta rahapussi taskussani. Kassalla laitoin korttini nätisti sinne.
Kiiruhdin takaisin hotellille – ja suljin tässä vaiheessa luottokorttini. Soitin myös Aurinkomatkojen oppaalle tapahtuneesta. Hän otti asian vakavasti ja kyseli tapahtuneesta. Kävin tekemässä paikallisella poliisiasemalla ilmoituksen tapahtuneesta ja soitin vakuutusyhtiöön tapahtuneesta. Kyselin asiaa vielä iltapäivällä vastaanotosta, mutta mitään uutta ei ollut tiedossa.
Harmitus oli suunnaton. Rahaa meni ihan sievoinen summa – voisin sanoa, että aivan liikaa ja todella paljon. Sen lisäksi siis luottokortti, ajokortti, vakuutuskortit sekä muutama etukortti. Onneksi olin tehnyt korttien osalta tyhjennystä – ettei ihan kaikki kirjastokortit sentään mennyt.
Loman aloitus ei siis ihan paras mahdollinen ollut. Jatkuvasti ollut mielessä, että miksi en heti laittanut rahoja rahavyöhön. Miksi pidin rahoja ja kortteja samassa paikassa? Miksi ajokorttini oli myös siellä? Miksi kävin nostamassa vielä lisää rahaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta? Turhauttavaa on ollut myös se, että hotellin puolelta asiaan suhtauduttiin niin välinpitämättömästi.

Vihainen olen ollut itselleni sinisilmäisyydestä ja huolimattomuudesta. Jotenkin niin loukkaavaa ja törkeää tuollainen, voin vain sivusta arvailla miten tyhjä olo on niillä jotka esimerkiksi väkivaltaisessa ryöstössä menettävät omaisuutta. Itselläni on vain erittäin vahva epäily, että se kohtelias tumma mies ovea avatessaan käytti tilaisuuttaan hyväksi.

1 kommentti:

  1. Eikä! Voi vitsi miten inhottava juttu et lompakko hävisi!

    VastaaPoista

Kiitos - matka jatkuu.