perjantaina, tammikuuta 11, 2013

Mascan vaellus - Puerto de la Cruzista omatoimisesti

Teimme Puerto de la Cruzista omatoimisesti päiväretken Mascanlaaksoon. Tässä lyhyesti vinkkejä siitä, miten selviät matkasta omatoimisesti. Tjäreborgin ja varmasti muidenkin matkanjärjestäjien taholta tehdään päivämatkoja Mascaan. Niillä ei kuitenkaan ole mahdollisuus vaeltaa laaksossa. Laaksoon saa myös oppaita (ainakin saksankielen taitoisille on runsasta tarjontaa). Meidän kokemus oli kuitenkin se, että normaalilla retkeilyasenteella reitistä selviää itsekseenkin. Lyhykäisyydessään matkameni seuraavasti:
Aamulla bussilla numero 363 matkustimme Puerto de la Cruzista Buenavistaan (me lähdimme kello 10 bussilla - mutta suosittelen aikaisempaa bussia). Buenavistasta bussi numero 355 vie sinut Mascan kylään, josta löytyy polku helposti. Polku menee kanjonin pohjaa mukaillen merenrantaan. Merenrannasta pääsee veneellä Los Gigantos nimiseen kaupunkiin - ja sieltä bussilla 325 takaisin Puerto de la Cruziin. Bussi matkat Bono kortilla tuli maksamaan noin 9 euroa henkilöltä - ja venematka on 10 euroa.

Hyödyllisiä linkkejä omatoimimatkailijalle:

Teneriffan paikallisliikenteen aikatauluja ja reittejä (Titsa) Meille bussit kulkivat luotettavasti aikataulussa - valituksiakin kuului. Bono kortilla säästi joitakin euroja.
Vene Mascasta Los Giganteseen esim. Masca Trekking. Tarjoajia oli useampia. Me ostimme liput rannasta - ota käteistä mukaan!

Bussi 363 Puerto de la Cruzista Buenavistaan...

...bussi lähtee pysäkiltä 9. Bussiaseman infosta sai erittäin hyvää palvelua englanniksi.


Tässä karkea reittimme - jonka ystävällinen infopisteen työntekijä kertoi meille.

Buenavistan bussiasema on pieni. Vaihto bussiin 355 tapahtui täällä. Jos aikaa on, niin käy vilkaisemassa Buena Vistan keskustaa - ja hörppää vaikka aamukahvi siinä.
 
Bussi 355 tuo sinut Mascan kylään. Onneksi tämä bussi oli pienempi. Minua ainakin hirvitti vuoristoteillä - kun bussikuski puhui paikallisille intensiivisesti. Välillä tuntui, että muistaakohan se katsoa sitä tietä ollenkaan. Toisaalta niin kivaa, että ihmiset juttelivat bussikuskille niin tuttavallisesti.

Mascan kylä on kaunis. Kylässä on myös museo ja muutamia ravintoloita sekä matkamuistomyymälöitä.

Tässä on reittimme Mascan kylästä merenrantaan. Reitti on osa Tenon kansallispuistoa. Tenosta on saatavilla karttoja - ainakin Puerto de la Cruzin turisti-infosta.

Maisemat ovat jylhiä ja samalla vehreyttä on ympärilläsi.
Olet luonnonsuojelualueella. Kuulet lintujen laulua - puron solinaa ja hiljaisuutta. Todella puhutteleva paikka.
Näitä merkkjä on polunvarrella. Kaikkinensa meillä meni matkaa noin 4 tuntia ylhäältä alas. Olemme ok kunnossa olevia lenkkarit jalassa viihtyviä retkeilijöitä. Pidimme sopivia kuvaustaukoja ja yhden noin 20 minuutin evästauton. 56 oli siis viimeinen merkki - ja ensimmäinen oli 2. Eli jos teet kävelyn Mascan kylästä ja palaat kylään niin puoli väli alkaa olemaan siinä 28 tietämillä (tuota en itse tiennyt).
Polku on osaksi erittäin selkeä ja hyväkuntoinen. Suosittelen kuitenkin vähintään lenkkareita - koska välillä joudut pomppimaan puron yli ja terävien kivien päällä kiikkumaan. Osaksi joutui isompien kivien päälle ponnistelemaan.

Rannasta sinun on mahdollisuus ottaa vene Los Gigantokseen. Venetakseja on monenlaisia - mutta kaikki taisivat maksaa sen 10 euroa. Ruuhka-aikaan kannattaa ilmeisesti varata etukäteen vene. Viimeinen vene lähti 16:30 - joten senkin takia kannattaa lähteä Puerto de la Cruzista aamuvarhaisella liikkeelle.
Bussi 325 kulkee säännöllisen harvakseltaan Los Gigantoksesta Puerto de la Cruziin.  Tämän bussin aikataulujen vuoksi suosittelen, että lähdet aamulla varhaisemmin liikkeelle - jotta selvitä myös aiemmin kotiin. Toki Los Gigantoksen kaupungissakin on kiva käyskennellä.


3 kommenttia:

  1. No jopas, mahtavaa että satuin tänne eksymään.. Tässähän tulikin kaikkiin kysymyksiin jo vastaus.. Kiitos yksityiskohtaisesta selostuksesta! Omatoimiretkeä Mascan reitille tässä myöskin suunnittelemassa lyhyellä varoitus ajalla. :)

    VastaaPoista
  2. Märällä kivikko on liukas, tai ainakin pitää varautua siihen, että voi olla. Tällöin vauhti hiljenee olennaisesti.. Kaatua ei kuitenkaan saa kertaakaan, koska louhikko-osuuksilla luut rutisee. Älkää siis menkö Mascaan, jos luvataan sadetta, tai sateen jälkeisenä päivänä. Kävelysauva tuntuu suomaisesta vähän hoopolta, mutta ei huono idea, jos saatte jostain vuokrattua.

    VastaaPoista
  3. Suomalainen oppaamme sanoi, että keltapohjaiset numerolaput ovat "koordinaatteja", joiden avulla pelastushelikopteri tarvittaessa opastetaan paikalle. Eivät kuulemma ole tasaisin välein, joten niistä ei välttämättä kovin tarkkaan pysty päättelemään, miten paljon matkaa on takana tai jäljellä. Eipä tuolla tosiaan kannata pahasti röntyillä, sillä kopterikyyti tulee kalliiksi :-)

    VastaaPoista

Kiitos - matka jatkuu.